donderdag 3 juli 2014

Elastiekjes

De verkoop van plastic vakjesdozen is explosief gegroeid. De bouwmarkten en Blokker hebben de verkoop ervan de laatste tijd flink zien groeien. Zelfs zo erg dat de dozen ineens uitverkocht zijn. Voor wie het is ontgaan: de rage van dit moment is armbandjes maken van loom elastiekjes. Mijn kinderen hebben de elastiekjes in een in mijn ogen flinke vierkante bak en daar kun je dan zo lekker in graaien om te zoeken naar die ene kleur. Maar zo denken praktische kinderen er niet over, zij willen ze gesorteerd op kleur in een doos hebben. Nu zijn er ook gevulde dozen te koop, maar die koop je niet als je al -tig zakjes met elastiekjes hebt. De gevulde doos is meer de beginners-set, maar dat zijn mijn kinderen al lang niet meer. Vooral mijn zoon is er veel mee bezig. De eerste instructies voor een eenvoudig armbandje kreeg hij van een klasgenootje.

Toen hij dat in de vingers had wilde hij weleens wat anders maken en daarom zocht hij naar nog meer ideeën op Youtube. Tegenwoordig is dat zo'n beetje een encyclopedie: wil je iets weten dan zoek je naar een instructiefilmpje op Youtube. Het voordeel van deze filmpjes is dat je het kunt zien. Je hoeft nu geen moeilijke werkbeschrijvingen door te worstelen met tekst waar je niets van snapt en waar je meteen in vastloopt. Op internet zie je filmpjes van mensen waarin ze de moeilijkste dingen knutselen van elastiekjes: armbandjes met ingewikkelde sterren of met 'ladders' van elastiekjes erdoor gevlochten. Of diertjes, ringen of haarbanden. En dat allemaal gemaakt van die kleine gekleurde elastiekjes. Het lijkt een beetje op het ouderwetse punniken of haken, maar dan als hippe variant. En de diertjes maken is nog niet zo gemakkelijk. Een beetje frustratie is snel dichtbij.

Als je de elastiekjes kent zie je ineens heel veel mensen met armbandjes lopen. Zowel kinderen als volwassenen en zowel jongens als meisjes maken ze. Er is zelfs een tijdelijke winkel in mijn stad die ze verkoopt. Nu maar hopen dat de vakjesdozen weer snel te koop zijn voordat deze rage voorbij is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten