woensdag 11 juni 2014

Barbecueleed

Dat is nou zo leuk van lekker zomers weer: dat je in de tuin kunt zijn, buiten kunt eten en natuurlijk ook heerlijk in je tuin kunt barbecueën. Wij steken de stekker in het stopcontact, wachten even en leggen het vlees op het rooster. Echt handig zo'n elektrische barbecue. Al snel ruikt het heerlijk naar vlees dat geroosterd wordt. Mijn man draait het vlees om en ik dek de tafel en schenk de wijn in. De kinderen spelen nog even en komen aan tafel als het eerste vlees klaar is. We eten relaxt buiten. Dat is echt genieten. Hoewel...

Helaas vinden heel veel andere mensen barbecueën ook fijn. En heel veel mensen hebben geen elektrische barbecue, maar eentje die met houtskool wordt verwarmd. Dat is voor hen het ultieme barbecuegevoel. Je kunt je afvragen of dat nog wel kan anno nu, als je in je eigen tuin van 6 meter breed de barbecue aansteekt en buren aan weerszijden hebt. Want in Nederland is het zelden of nooit windstil, dus rook van een barbecue gaat zelden of nooit loodrecht omhoog. Nee, rook gaat altijd opzij en aangezien de wind meestal richting onze tuin gaat (wij wonen op het eind van onze straat) krijgen wij alle rook van de hele straat in onze tuin. Soms, als meerdere buren gaan barbecueën, moeten wij de ramen dichtdoen omdat anders de rook naar binnen trekt. En dat terwijl het buiten zo'n lekker temperatuurtje is en de ramen eindelijk eens lang open kunnen!

In onze straat wordt vroeg op de avond gegeten, dus vanaf een uurtje of zeven, half acht, is het wel gedaan. Eindelijk trekt de stank weg en kunnen wij weer rustig zitten. Maar dan beginnen er nog mensen met oudere kinderen aan de andere kant van ons huis met het aansteken van de barbecue. De eerste keer dat dat gebeurde hadden we bijna de brandweer gebeld, zoveel rookontwikkeling was er toen.
Een heel opvallend detail: ook deze rook kwam onze kant op! Hoe kan dat nou, dat wij van zowel links als rechts de rook krijgen, terwijl de wind maar één kant opblaast??

De zomer blijft toch wel mijn favoriete seizoen, maar er moet een verbod komen op houtskool. Allemaal aan de elektrische barbecue!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten