dinsdag 28 april 2015

Jeugdherinneringen (3)

Goedgevulde groentesoep

Tegenwoordig maak ik weleens zelf een grote pan soep. Vooral mijn dochter is gek op kippensoep, mijn zoon wat minder. Ik kook de bouillon met kippenvlees en gooi er soepgroenten bij en macaroni, omdat ik niet van vermicelli houd. Tijdens het koken en roeren denk ik vaak aan de zelfgemaakte soep van mijn oma. Zij kookte altijd op zaterdag een grote pan groentesoep met balletjes. Lekker goedgevulde groentesoep. Met die pan soep was ze voorbereid op zondagseters. Na de kerk kwamen er ooms en tantes en neefjes en nichtjes naar haar toe om koffie te drinken. Iedereen kon daarna blijven eten. De eettafel werd uitgetrokken, extra keukenstoelen werden van boven gehaald (houten stoelen die later groen waren geverfd) en het zondagse bestek werd uit de cassette gehaald. Lekkere soep aten we dan. En oma zei bij het opscheppen altijd: 'Goed roeren, want het lekkerste zit onderin!'

Bamiblok

Laatst had ik weer eens zin in een bamiblok. De vorm, geur en smaak brachten me weer even terug naar vroeger toen ik enkele jaren voor onderzoek en controle naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen moest. De schoolarts in de hoogste klas van de basisschool ontdekte dat 'er iets mis was met mijn rug'. De artsen in het ziekenhuis in Nijmegen waren goede specialisten en zij hielden de groei in de gaten. Vanuit Drenthe reisden wij met de trein naar Nijmegen. We namen gesmeerde broodjes mee voor onderweg. Maar op de terugreis trokken mijn vader en ik graag een bamiblok 'uit de muur'. Op een koud en winderig perron waar we nog ruim een half uur moesten wachten op de trein naar huis hadden we wel zin in iets warms. We waren een beetje gaar van het wachten in een warm ziekenhuis en dan aten wij allebei zo'n blok. En op dat moment smaakte het bijzonder lekker. Maar na al die jaren smaakt het thuis ook best!

Heinz sandwich spread

Het is nog steeds te koop en in steeds meer smaken: Heinz sandwich spread. Onlangs heb ik het weer een s gekocht. In de winkel zocht ik op het etiket wat het verschil was tussen 'pikante groenten' en 'mediterraan'. Na wat ronddraaien vind ik op het potje de tekst in kleine letters. En wat schets mijn verbazing: op beide potjes staat precies dezelfde omschrijving! Er staat: Heinz sandwich spread is een lekkere lichte spread. De combinatie van knapperige stukjes groenten maken deze spread fris van smaak. Een welkome variatie op de boterham. Lekker fris, lekker anders.' Maar wat het verschil is tussen beide smaken kan ik niet vinden, ook niet bij de ingrediƫnten. Ik heb de pikante groenten gekocht en deze is heel lekker. Ik weet nog niet of ik de volgende keer de mediterrane ga proberen. Wie weet wel hoe die smaakt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten